Woning, tuin en kluners

Woning, tuin en kluners

Vrije Fries

Nog maar enkele weken geleden lag er ijs op de sloten en vaarten en kon er geschaatst worden. Ik was getuige van een wat vervelend incident. Een schaatser moest een stukje klunen. Hij moest over een weg heen maar ook over een stukje particuliere tuin dat aan de berm grensde. Toen hij aanstalten maakte om van het ijs te gaan, kwam de eigenaar van de tuin naar buiten en maakte met veel misbaar duidelijk dat hij hier niet van gediend was. De arme schaatser droop af. Maar wat nu wanneer hij zich niets had aangetrokken van de pruttelende eigenaar en als een vrije Fries door de tuin was gebanjerd? Kon hij dan misschien beboet worden?

Huisvredebreuk

Het betreden van andermans tuin hoeft geen huisvredebreuk op te leveren.  Huisvredebreuk is in de eerste plaats het wederrechtelijk binnendringen van een woning. Het is een misdrijf en er staat maximaal 1 jaar cel of een geldboete van € 8.200,00 op. Maar ook het betreden van een besloten erf geldt als huisvredebreuk. Nu wordt het riskant voor kluners. Want wanneer is een erf besloten? Aan de waterkant is het erf natuurlijk niet afgesloten. Als er echter sprake is van een kenbare afscheiding in de vorm van een dichte haag, een muur of een hek waar de kluner overheen moet klauteren, dan kan hij beter terug gaan.

Hardnekkige kluners

Een celstraf zal overigens niet snel worden opgelegd. Bij strafrechtelijke vervolging eist de officier van justitie € 225,00 geldboete. In geval van recidive – bij hardnekkige kluners – wordt echter een taakstraf gevorderd die kan oplopen tot 36 uur. Dit betekent dat je beter een omweg kunt nemen en een langere kluunroute kunt kiezen, zonder over schuttingen te klimmen of je door hagen te wurmen.

Wanneer de tuin niet omheind is heeft de kluner overigens niet steeds een vrije overtocht. De toegang kan hem verboden worden door de eigenaar of deze kan de toegang ontzeggen door het bekende verboden toegang bordje (artikel 461 Wetboek van strafrecht). Overtreding wordt bestraft met een geldboete van maximaal € 410,00.  De prijs van een goed paar schaatsen.  Dat er gekluund moet worden levert, anders dan veel schaatsers misschien denken, geen overmacht op.

Gerrit Wempe en Marjo Buitenhuis

 

 

Lees meer: www.defenz.nl/woning-tuin-kluners

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen
Defenz Advocaten
class="last-menu-item menu-itemve-menu" class="">
  • home
  • vacatures
  • contact