Defenz Logo Wit Tepper Op Maat

Perikelen over gebruikersvergoeding echtelijke woning bij scheiding

Gebruiksvergoeding echtelijke woning

 

De rechter kan bepalen dat één van de partijen de in gemeenschappelijke eigendom behorende woning mag blijven gebruiken met uitsluiting van de ander. De ander verlaat de woning. De echtgenoot die niet in de woning verblijft, kan recht hebben op een gebruiksvergoeding voor het gebruik van de woning. Deze gebruiksvergoeding wordt betaald door de echtgenoot die het recht heeft de woning te blijven bewonen. Voor de bewoning is een redelijke vergoeding verschuldigd. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding dient voldaan te zijn aan het criterium dat de echtgenoot met uitsluiting van de ander het recht heeft de woning te bewonen.

 

Bij verlaten van de woning nog recht op gebruiksvergoeding?

 

In de casus die voorlag aan het gerechtshof Den Haag van 4 maart 2014  had de vrouw de woning verlaten, maar had ten aanzien van de woning dezelfde rechten als de man. Aan het gebruik van de man van de echtelijke woning lag geen rechterlijke beslissing ten grondslag. De woning stond al jaren te koop en in afwachting van de verkoop had de man het gebruik van de woning voortgezet. In deze casus werd besloten dat er geen vergoeding verschuldigd was. In deze uitspraak lijkt het erop dat voorkomen wordt dat indien de niet-gebruiker de woning, uit vrije wil, heeft verlaten, aanspraak kan maken op een gebruikersvergoeding.

Daarbij speelt tevens mee dat vaak niet op korte termijn niet een andere (huur)woning kan worden betrokken. Ook dan kan het onredelijk is om een (hoge) gebruikersvergoeding op te leggen. Het gebruik van de woning is dan geen vrije keuze. Op grond van redelijkheid en billijkheid zou er dan ook geen aanleiding zijn voor een vergoeding.

 

Hoogte van de vergoeding:

 

De hoogte van de vergoeding werd voorheen vaak gekoppeld aan de overwaarde van de woning. Hierbij werd aangesloten bij het fiscale fictieve rendement op vermogen van 4 % of een lager percentage. De gebruikersvergoeding werd gesteld op de helft van dat rendement.

Gerechtshof Den Haag 17 maart 2015 stelde de vergoeding vast op de helft van de volledige hypothecaire- en eigenaarslasten van de woning.

Een andere manier voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding is aan te sluiten bij de hele waarde van de woning. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 11 november 2014 het percentage op 2,5 % gezet vanwege de economische crisis en de huidige rentevergoedingen.

 

Conclusie: meerdere mogelijkheden

 

Kortom er zijn diverse mogelijkheden om de hoogte van de gebruiksvergoeding te berekenen. Indien u vragen heeft help ik u graag!

mr. Baukje Hiemstra, 1 juli 2016

Geen tijd tijdens kantooruren? Geen probleem!

U kunt nu ook een afspraak maken op donderdagavond tussen 17:00 en 20:00 uur. Bel voor een afspraak:

088- 515 9099