Intellectueel Eigendom

Intellectuele eigendom heeft betrekking op zaken zoals auteursrecht, merkenrecht, handelsnamenrecht, tekeningen- en modellenrecht, kwekersrecht en patentrecht (octrooien). Mr. Just Hamming kan u assisteren in auteursrecht, handelsnamenrecht, tekeningen- en modellenrecht en merkenrecht. Kwekersrecht en patentrecht is helaas te specialistisch van aard om op ons kantoor bedreven te worden.

Auteursrecht

Auteursrecht ziet op het beschermen van een uitgewerkt idee. Niet het idee zelf is beschermd, maar de uitwerking daarvan. En het recht ontstaat al door de uitwerking ervan. Het vermelden van een copyright teken is naar Nederlands recht niet eens nodig. Tekeningen van Dick Bruna zijn bijvoorbeeld auteursrechtelijk beschermd. Men denkt vaak dat alles wat op het internet staat ‘rechtenvrij’ is. Of dat zo is leest u in deze uitspraak.

Merkenrecht

Merkenrecht ziet op het beschermen van een onderscheidend teken. Men moet het merk eerst registreren voordat er recht ontstaan. Coca Cola is één van de bekendste voorbeelden en een bekend merk. Maar wist u dat er woordmerken en vormmerken bestaan en dat zelfs een kleur of geur als merk geregistreerd kunnen worden? En dat de vorm van de Wokkel (het kurkentrekkerachtige zoutje) een geregistreerd merk is? Wij kunnen een merkdepot in Nederland voor u verzorgen, waarmee u automatisch bescherming krijgt in de gehele Benelux.

Tekeningen-en modellenrecht

Tekeningen- en modellenrecht heeft vooral betrekking op meubels, vormen van auto’s en dergelijke. Registratie in een register is nodig om bescherming te verkrijgen.

Handelsnamenrecht

Met handelsnamenrecht wordt het recht van de naam van de onderneming beschermd. Het is niet toegestaan een verwarringwekkende handelsnaam te gebruiken.

 

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen
Defenz Advocaten
class="last-menu-item menu-itemve-menu" class="">
  • home
  • vacatures
  • contact